Kinderschoenen: waar moet je op letten?

Goedkope kinderschoenen die weinig steun bieden zijn niet per se slechter voor de ontwikkeling van de voeten van je kind dan degelijke leren stappers. Volgens kinderorthopeed dr. Allard Hosman zijn stevige schoenen in bepaalde situaties wel handiger: ‘Ze bieden meer comfort en beschermen beter tegen stoten en scherpe voorwerpen. Maar wetenschappelijk is vastgesteld dat juist soepel schoeisel de natuurlijke ontwikkeling van kindervoeten het minst schaadt.’

Heeft je kind een afwijkende voet, zoals een platvoet, klompvoet of holvoet, of is hij hypermobiel, dan zijn stevige schoenen – eventueel met een speciale inlegzool – soms een must. In deze gevallen kun je voor advies terecht bij een specialist, zoals een podotherapeut.

Lees meer tips

grijze-voeten-glad2x

Voetverzorgingstips voor diabetici

Was uw voeten dagelijks met lauw water. Droog ze voorzichtig af met een zachte handdoek (of bij onvoldoende ruimte een theedoek) en in het bijzonder tussen en onder de tenen. Wanneer de huid te droog is, gebruik dan een goede voetcrème, maar smeer dit niet tussen de tenen.

  • Inspecteer iedere dag uw voeten om “vreemde” plekjes op te sporen, bijvoorbeeld scheurtjes, wondjes, kloven, blaren, verkleuringen van de huid (blauw, roodheid) of veranderingen aan de teennagels. Gebruik eventueel een spiegel om onder de voet en tussen de tenen te kijken. Wanneer iemand zelf de voeten niet kan bekijken, door een slecht gezichtsvermogen vraag dit dan aan familie of vrienden. Het is belangrijk.

Lees meer tips

Algemene voetverzorgingstips

  • Was uw voeten regelmatig met een milde (alkalivrije) zeep. Een dergelijke zeep “zonder zeep” zorgt ervoor dat de natuurlijke beschermlaag van de huid niet wordt aangetast.
  • Spoel na het wassen alle zeepresten goed weg en droog uw voeten af. In het bijzonder tussen de tenen.
  • Wrijf de voeten regelmatig met babyolie of een huidvriendelijke crème in ter voorkoming van een uitdrogende huid, kloofjes of andere beschadigingen van de huid.

Lees meer tips

Meerdere_voeten

Schoenentips

  • Koop schoenen altijd in de namiddag, omdat uw voeten in de loop van de dag dikker kunnen worden.
  • Pas altijd beide schoenen in de winkel. Het is normaal dat de éne voet langer kan zijn dan de andere. Koop schoenen altijd op de langste voet.
  • Pas de schoen altijd staand. Als de voet staat, is hij wat langer dan bij zitten door het gewicht wat erop komt.

Lees meer tips