Specialisatie Kinderpodotherapie.

Jeanne Brugmans heeft begin 2022 de post-HBO opleiding Kinderpodotherapie succesvol afgerond en mag zich daarom dan ook officieel Kinderpodotherapeut noemen.

Als gediplomeerd kinderpodotherapeut is ze gespecialiseerd in voet- en bewegingsproblemen bij kinderen.

De ontwikkeling van een kindervoet.

Kinderen zijn volop in ontwikkeling. Ze ontdekken, leren en groeien.
De voeten en benen ontwikkelen zich ook en veranderen door de tijd van stand. Zo zal er eerst een O-stand bij net lopen lerende kindjes bestaan met platvoeten en verandert dit langzaam naar een stand zoals we die bij volwassene kennen.

Daarnaast is het hele lichaam in ontwikkeling. Hormonen hebben in de pubertijd zo hun uitdagingen en kunnen invloed hebben op de belastbaarheid net zoals de groeispurt. Tijdens de hele groei zijn de groeischijven actief. Dat maakt dat kinderen zo hun eigen klachten hebben, die bij volwassenen niet meer voorkomen.
Kinderen zijn geen kleine volwassenen. Zij verdienen hun eigen specialisatie Kinderpodotherapie.

Een kindervoet maakt een zeer snelle ontwikkeling door. Het is daarom verstandig om kinderen met voetklachten of motorische problemen (ook op jonge leeftijd) te laten controleren door een kinderpodotherapeut. Die problemen kunnen zich uiten in bijvoorbeeld een opvallend looppatroon, een opmerkelijke houding of een sterk afwijkende voetstand. Het negeren van eventuele problemen kan, ook op latere leeftijd, in andere delen

Andere benadering bij kinderen en jongeren.

Kinderen uiten zich niet zoals volwassenen dat doen. Ze klagen niet snel over pijn, maar zullen eerder aangeven dat ze niet willen lopen. Soms gaan ze zitten tijdens een wandeling of ze willen gedragen worden. Grotere kinderen komen hinkelend van het sportveld en anderen ervaren pijn voor het slapen gaan.
De benadering is dus ook anders. We laten een kind, afhankelijk van de leeftijd, zoveel mogelijk zelf vertellen. Ouders kunnen waar nodig aanvullen. Tijdens het onderzoek leggen we uit waar sommige spullen voor nodig zijn en waar we naar kijken. Het is belangrijk dat een kind gerustgesteld en gemotiveerd aan het behandelplan begint. Zo gaan we samen spelenderwijs door het onderzoek heen.

Kinderen kunnen tijdens de ontwikkeling te maken krijgen met verschillende voet- en beenklachten. Deze kunnen voorkomen tijdens het sporten maar ook tijdens het dagelijks leven. De voeten en benen veranderen tijdens de ontwikkeling van het kind meermaals van stand, langzaam zal dit naar een stand ontwikkelen die wij kennen van de volwassen voet.

Het belang van Kinderpodotherapie.

Kinderpodotherapie is gericht op het behandelen van voet gerelateerde problemen bij kinderen en jongeren.

Groeipijn, X-benen of O-benen en snel struikelen komen wel eens voor bij kinderen. Voor kindervoeten moet goed gezorgd worden, want veel voetproblemen bij volwassenen ontstaan in de kindertijd. Professionele aandacht door de kinderpodotherapeut kan dit voorkomen.

Klachten die veel voorkomen bij kinderen:

  • Afwijkende voetstand, zoals bijvoorbeeld een platvoet.
  • Afwijkend looppatroon zoals bijvoorbeeld het lopen op de tenen of voeten die erg veel naar binnen kantelen tijdens het lopen.
  • Vaker struikelen of vallen dan leeftijdsgenoten.
  • Niet lang kunnen of willen lopen. Soms geven kinderen enkel aan gedragen te willen worden of in de kinderwagen te willen zitten. Dit kan een teken zijn van klachten. Het is voor kinderen soms lastig dat onder woorden te brengen.
  • Forse slijtage van schoenen. Denk aan schoenen die na 3 maanden uit vorm zijn. Kinderen laten vaker ook een andere slijtage zien omdat zij schoenen anders gebruiken dan een volwassene. Denk aan kale neuzen of slijtage van de hak door rijden of remmen op een auto of (loop)fiets.
  • Pijnklachten aan het bewegingsapparaat. Groeipijn aan de hielen en knieën. Deze klachten gaan vaak samen met groeispurten en lichamelijke actieve kinderen.

De kinderpodotherapeut kan uw kind helpen bij:

  • Pijnklachten tijdens het lopen en/of sporten.
  • Snel zwikken en/of vallen, overmatig struikelen.
  • Slecht passend schoeisel/ afwijkende slijtage van schoenen.
  • Zorgen van ouders over ontwikkeling van het lopen van het kind.
  • Voet-, enkel-, knie- en heupklachten (bijv. Hielpijn).
  • Afwijkende of kromme stand van de tenen.
  • Ingroeiende nagels/nagelklachten.
  • Drukproblemen ten gevolge van voetwratten.
  • Pijn in de hiel, rug, benen, (binnenkant van de) voet en groeipijn.
  • Pijnklachten na overbelasting.
  • Houterig/stijf lopen, ‘anders’ lopen dan andere kinderen, bonkend/zwaar lopen, met de voeten naar binnen/buiten lopen, sloffen/voeten niet optillen, struikelen/vallen, zwikken enkels, het niet-leuk vinden om te lopen of niet lang kunnen volhouden van het lopen.
  • Afwijkende voet-vorm en/of –stand.
  • Afwijkende lichaamshouding. Scheve rug, slechte houding, hypermobiel/ slappe bouw/ soepel/ lenig, X-benen of O-benen.
  • Scheef afslijten of afwijkende stand van de schoenen.
  • Slecht evenwicht, vermoeide voeten/ benen.
  • Op verwijzing van een andere discipline/zorgverlener.

Onderzoek door de kinderpodotherapeut.

  1. Het onderzoek bij de (kinder)podotherapeut zal beginnen met een uitgebreid vraaggesprek. De hulpvraag van zowel de ouder als het kind zal in kaart gebracht worden. Ook zullen we tijdens dit gesprek vragen naar de ontwikkeling en de voorgeschiedenis van het kind.
  2. Aan de hand van de hulpvraag zal het onderzoek uitgevoerd worden.  Tijdens het onderzoek kijken we naar de stand van de voeten, benen en rug. Hierbij zal er beoordeeld worden of er sprake is van een afwijking. Tevens zal er ook gekeken worden naar de bewegingen in de onderste extremiteiten en worden diverse testen uitgevoerd.
  3. Als laatste wordt het looppatroon bekeken. Zo ziet de podotherapeut hoe de gewrichten, spieren en pezen tijden het dagelijks lopen belast worden. Ook worden hierbij de schoenen van het kind gecontroleerd.

Behandelmogelijkheden Kinderpodotherapie.

Door het onderzoek wordt er een helder beeld geschetst van de stand en het looppatroon van het kind. De podotherapeut zal een behandelingsplan opstellen en dit bespreken met het kind en de ouders.
Indien nodig kan er een samenwerking met andere disciplines plaatsvinden, bijvoorbeeld met een kinderfysiotherapeut of kinderoefentherapeut.

Een behandeling door de kinderpodotherapeut kan bestaan uit:

  • Het aanmeten van podotherapeutische zolen, waarbij gekeken wordt naar het optimaliseren van de voetstand.
  • Het vervaardigen van een orthese. Dit is van siliconen op maat gemaakt hulpmiddel ter correctie van bijvoorbeeld de teenstand of bescherming van de huid.
  • Het geven van schoenadvies of het maken van aanpassingen in schoenen.
  • Het geven van advies en oefeningen, bv specifieke voet- en/of balansoefeningen en indien nodig doorverwijzing naar of overleg met andere disciplines/zorgverleners (kinderfysiotherapeut, kinderoefentherapeut, kinderorthopeed).
  • Het uitvoeren van een instrumentele behandeling bij bv nagelklachten (ingegroeide teennagel).