Adviezen

Soms blijkt na het onderzoek dat hulpmiddelen en/of behandeling niet nodig zijn, dan kan een advies al voldoende uitkomst bieden. In sommige gevallen zal de podotherapeut doorverwijzen naar een andere specialist, bijvoorbeeld een arts in het ziekenhuis (via de huisarts), orthopedisch schoenmaker, pedicure of fysiotherapeut.

Mogelijke adviezen die onze podotherapeuten kunnen geven:

  • Schoenadvies
  • Veterstrikadvies
  • Voetverzorging advies
  • Oefeningen

Vilttherapie

Vilttherapie kan als tijdelijke therapie ingezet worden om een specifiek gebied te ontzien van overmatige druk. Vilttherapie wordt vaak ingezet om wonden drukvrij te leggen en hiermee de wondgenezing te bevorderen. Tevens kan vilt ingezet worden om uit te proberen of een definitieve therapie of aanpassing zinvol is zoals podotherapeutische zolen of een orthese. Vilt kan direct op de huid worden aangebracht (mits u niet allergisch bent) en kan een aantal dagen blijven zitten. Vilt kan echter niet goed tegen vocht, probeer het vilt daarom zo droog mogelijk te houden.

Taping

Taping kan ingezet worden om acute klachten te verlichten. Ook kan het ingezet worden als overbrugging van de productieperiode van de definitieve therapie, bijvoorbeeld podotherapeutische zolen.

Conservatieve Taping
Er kan gekozen worden voor de conservatieve methode van taping met witte, niet rekbare, tape. Deze methode kan ingezet worden om bewegingen in een gewricht te remmen en/of te beperken. Ook kan deze wijze van taping ingezet worden bij (tijdelijke) forse belastingen van de voet om hiermee de kans op blaren te verminderen.

Medical Taping
De elasticiteit van deze tape ten opzichte van de elasticiteit van de huid zorgt ervoor dat medical taping een liftend effect uitoefent op de opperhuid. Hierdoor ontstaat een onmiddellijke drukvermindering, waardoor de bloedcirculatie en de lymfeafvoer weer worden hersteld. De druk op de pijnreceptoren neemt af en de ervaren pijn vermindert onmiddellijk. Door gebruik te maken van verschillende tapetechnieken, kunnen diverse effecten bereikt worden. Een belangrijk effect is het stimuleren van het zelf genezend vermogen van het lichaam.

De achterliggende gedachte van medical taping is dat spieren niet alleen invloed hebben op de bewegingen van het lichaam, maar bijvoorbeeld ook de bloedsomloop, het lymfestelsel en de lichaamstemperatuur beïnvloeden. Als de spieren niet goed werken, kan dat dus resulteren in uiteenlopende klachten en symptomen. Wanneer de niet goed functionerende spieren echter ondersteund worden met deze speciale elastische tape, zal dat het zelf herstellend vermogen van het lichaam stimuleren.

Podotherapeutische zolen

Veel klachten kunnen wij verhelpen door het beïnvloeden van de voetstand en het looppatroon met behulp van podotherapeutische zolen. Andere benamingen die vaak worden gebruikt zijn steunzolen of inlay’s.
Podotherapie Brugmans werkt met een hoogwaardige techniek op het gebied van het aanmeten en maken van podotherapeutische zolen. Middels een 2D voetscanner wordt een scan van de voet gemaakt. Met behulp van speciale software wordt een op maat gemaakte zool gemodelleerd, welke vervolgens met een freesmachine wordt vervaardigd. De afwerking van de podotherapeutische zolen en het afdekken met een toplaag gebeurt door de podotherapeut zelf.

Orthese (Teenstukje)

Een orthese, oftewel een teenstukje, kan uitkomst bieden wanneer er een standsafwijking van de tenen aanwezig is of indien er drukplekken zijn. Denk hierbij aan bijvoorbeeld klauw- of hamertenen. Door middel van een op maat gemaakt teenstukje door uw podotherapeut kan de stand worden gecorrigeerd of drukplekken worden verminderd. Een orthese wordt gemaakt van siliconen waarbij de podotherapeut keuze heeft uit diverse hardheden.

Instrumentele behandeling

Het behandelen van ingegroeide nagels, likdoorns en wonden valt onder de taken van een podotherapeut. Verder kunnen mensen met diabetes mellitus, vaatlijden of reuma terecht bij de podotherapeut voor voetverzorging.

Orthonyxie (nagelbeugel)

Veel mensen hebben last van een nagel die ingroeit. Met behulp van een beugeltje dat op de nagel geplaatst wordt, kan dit probleem verholpen worden. De beugel wordt gemaakt van een chroomstalen draad (remanit). Door de beugel te buigen en er spanning op te zetten wordt de nagelvorm gecorrigeerd. De podotherapeut zal moeten beoordelen of een nagelbeugel geïndiceerd is.

Slippers op maat; Sandalinos

Het is mogelijk om een slipper of sandaal met ingebouwde podotherapeutische zool op maat te maken. Ideaal voor de zomermaanden, op vakantie of rondom huis!

Schoenmodificaties

Kleine aanpassingen aan uw confectieschoeisel.